27.11.2013

14 tee-se-itse lahjaideaa, osa 3

Vielä ehtii tehdä vaikka mitä pukin konttiin! Mä en pääse tänään varmaan ollenkaan nukkumaan kun olen tuijotellut näitä ihanuuksia... Toivottavasti joku saa näistä edes vähän itselleen sitä samaa inspiraatiota jota mä olen saanut.  Aiempien vuosien lahjaideat löytyvät täältä: (2011) (2010)

Lahjaidea numero 1: kalenteri
Netti on pullollaan kalenterientekosivuja, mutta kalenterin voi askarrella myös ihan omin kätösin (tai ulkoistaa homman lapsille).

Lahjaidea numero 2: kaulakorut 
Kutistemuovisia uniikkikappaleita vai klassisia puuhelminnauhoja? It's your call.

Lahjaidea numero 3: korvakorut
Korvakoruissa inspiraationa kannattaa ehdottomasti käyttää Miispaja-blogissa olevia ihania korviksia.

Lahjaidea numero 4: saippua
Ohjeet saippuan tekemiseen löytyvät täältä.

Lahjaidea numero 5: pelit
Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, mutta hyväksihavaitun pelin voi tehdä uudestaan omannaköisenä. Kokeile Aliaksen, muistipelin tai palapelin tekemistä.

Lahjaidea numero 6: kakut
Kakulla ei voi koskaan mennä pieleen. Testaa jouluinen aurajuusto-piparkakkukakku.

Lahjaidea numero 7: kello
Tee Bambula-blogista inspiroituneena kuukello! Poika taitaa saada tullaisen kellon jossain vaiheessa.

Lahjaidea numero 8: tossut
Ohje huovutettuihin tossuihin löytyy täältä ja kuvallinen ohje virkattuihin täältä.

Lahjaidea numero 9: villatakki
Kokeile Pilvenreunalla-villatakkia tai jo blogiklassikoksi muodostunutta Kässänopen painajaista.

Lahjaidea numero 10: kudottu peitto
Pientä kivaa -blogi on täynnä mitä ihanimpia DIY-peittoja.

Lahjaidea numero 11: avainnauha
Ohje helmiseen avainnauhaan löytyy täältä.

Lahjaidea numero 12: kotelo puhelimelle/tabletille/läppärille
Söpö kotelo suojaa puhelinta tai tablettia ja läppärikin on kivempi ottaa mukaan reissuun ku se kulkee silmää hemmottelevassa kotelossa

Lahjaidea numero 13: onepiece 
Onepiecen ehtii hurauttamaan yhdessä illassa, mutta se lämmittää saajaansa pitkään. Pojan kappale löytyy täältä ja kaavat lasten kokoihin Suuresta Käsityölehdestä 3/2013.

Lahjaidea numero 14: tee-se-itse paketit
Rakastaako ystäväsi suklaata tai kutomista? Tee lahjaksi tee-se-itse paketti, joka sisältää ohjeet ja tarvikkeet. Valitse esimerkiksi lahjaksi Rocky Road -kakku, osta ainekset, kirjoita ohje ja pistä pakettiin. Kutojan pakettiin voi livauttaa Pilvenreunalla-villatakin ohjeen ja langat. Toimii!

26.11.2013

Hämmentävä nakkikeitto

 En ole syönyt lihaa lähes 8 vuoteen, joten nenän edessä nököttävä nakkikeittolautanen aiheuttaa kovin ristiriitaisia tunteita. Varsinkin kun kyseinen keitto on vegaania nakkikeittoa. Keiton syöminen tuntuu jotenkin.... epäluonnolliselta. Toisaalta keitto ei maistu lainkaan nakkikeitolta, sillä käyttämäni seitannakit muuttuvat näköjään ei-niin-hyviksi keittäessä. Olisi ehkä sittenkin pitänyt valkata toisia nakkeja... Noh, vegaaniin tammikuuhun on onneksi vielä aikaa, enkä mä kuole vaikken saisikaan tehtyä hyvää vegaaninakkikeittoa. Kyllähän tuo näyttääkin tylsältä ja värittömältä.

23.11.2013

Körttisukat

Sain noin 6 vuotta sitten Pojan isän mummolta kauniit lapaset. Lapasissa oli valtavan kaunis sini-valkoinen kuvio jollaista en ollut ennen nähnyt. Tuijoteltuani kuviota 6 vuotta päätin tehdä sukat samalla kuviolla. Sukkia kutoessani kuviota en voinut olla pohtimatta sen alkuperää. Lopulta Google paljasti kuvion körttisukkien kuvioksi. Körttisukkien juuret, aivan kuten isäni puolen suvun, ulottuvat Pohjanmaalle. Ei siis ihme, että kuvio kiehtoi. Näitä perinnesukkia täytyykin tehdä pukinkonttiin parit kappaleet.

21.11.2013

Aalto

Sain tänään äidiltäni ihanan Aallon. Kyseinen yksilö on niin pieni, ettei sitä oikein maljakoksi tai vaasiksi viitsisi tituleerata. Mutta söpöhän se on kuin mikä! Näitä meille lisää. Täytyy varmaan pyytää joulupukilta...

18.11.2013

Kuukausi

 Joko joulusta saa puhua? Tai siis ei joulusta, vaan lahjoista. Lahjat kun pitäisi lähettää maailmalle vajaan kuukauden päästä. Ensimmäinen lahjapari sukkia valmistui eilen, mutta talon kaikki pienet virkkuukoukut ovat hukassa. Jäljellä on vain kymppi, joka viihtyy tällä hetkellä ystäväni vanhempien ystäväpariskunnan miehen edesmenneen äidin varastoista tulleiden kuuden (6) matonkuteita sisältävän jätesäkin sisällön välittömässä läheisyydessä. Lienee vissiin tarpeetonta sanoa, että mulla on käsityörintamalla muutama rauta taas tulessa. Mutta onneksi mulla on viikonloppuna öitä ja viikollakin pari vapaata.

PS. AMK:n ensimmäistä lukukautta jäljellä 2 päivää!

17.11.2013

Kivinen kakku aka Rocky Road

Isänpäiväviikonloppuna luin jostakin äitini lehdestä (niitä on oikeasti siinä huushollissa satoja, on mahdotonta sanoa mikä lehti sekin oli) Rocky Road -ohjeen. Rocky Road vetoaa vahvasti sisäiseen lapseeni ja miksi ei vetoaisi. Poikakin oli innoissaan kakusta, johon laitetaan popcornia. En kuitenkaan  laitanut ohjetta muistiin ja päädyin tapani mukaan sooloileman keittiössä.


Rocky Road 
(laktoositon)

130g Pandan tummaa suklaata
50g Brunbergin laktoositonta maitosuklaata
1rkl margariinia tai voita
n. 80g minivaahtokarkkeja
3/4 pussillista mikropopcorneja

1. Sulata vesihauteessa suklaat ja margariini/voi. Tee popcornit. Vuoraa haluamasi kuivakakkuvuoka tuorekelmulla.
2. Sekoita sula suklaa-voi/margariiniseos, vaahtokarkit ja popcornit kulhossa. Katso, ettet heitä seokseen popcornien siemeniä!
3. Kaada seos tuorekelmulla vuorattuun kakkuvuokaan ja painele tiiviiksi.
4. Laita kelmua myös seoksen päällisen suojaksi ja anna jähmettyä jääkaapissa.

11.11.2013

Pätevä ja vakavasti otettava hoitaja punaisissa puukengissä

Inblun kengät Kookenkä, 49,95€
 Lähihoitajaopintojen takia sain kätilöopinnoissa hyväksiluettua ensimmäisen harjoittelun. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mulla on tänä vuonna enää 4 päivää koulua(??!). Kävinkin viime viikon keskiviikkona työhaastattelussa turkulaisessa sairaalassa ja aloitan työni huomenna. Jännittää. Piti käydä ostamassa vielä uudet työkengätkin. Toisaalta noita kenkiä tuijottaessa ei voi jännittää. Ne on vaan niin söpöt! Huomisen tavoitteena on siis olla pätevä ja vakavasti otettava hoitaja punaisissa puukengissä (ja mahdollisesti pikku myy -nutturassa). 

10.11.2013

Hyvää isänpäivää!


 Käytiin vanhempien luona juhlistamassa isänpäivää. Oli lahjoja, kortteja, kakkua, browniessaja ja makeisia. Sekä tietysti paljon hyvää ruokaa. Meillä isänpäivä muistuttaa rumbaltaan pientä joulua, sillä kortti ja pieni lahja lähti neljään soitteeseen ja livenä juhlittiin yhtä. Sitten oli tietysti vielä Eno, jolle Poika teki päiväkodissa isänpäivälahjan ja jonka juhlimisen ajankohta on aina yhtä sekava. Meillä on varmaan parikin enonpäivää vuodessa, koska tapahtumalle ei ole olemassa mitään virallista päivää. Täytyykin varaan ehdottaa virallista enonpäivää, ainakin perhekokouksessa näin aluksi.

9.11.2013

Brownie-ohje

Taisin lupailla joskus brownien ohjetta. Näin isänpäivän aattona on hyvä lietsoa ihmisiä leipomaan. Ohje on siitä hyvä, että browniet vain paranevat jääkaapissa, mikäli joku niitä malttaa sinne laittaa.

Brownie 
Ohjeesta tulee noin puoli pelleillistä tai yksi Teeman suorakaiteen muotoinen uunivuoka. Jos hauat tehdä koko pellillisen, tuplaa ohje.

3dl sokeria
2½dl vehnäjauhoja
2tl vaniljasokeria
3rkl kaakaojauhetta
150g voita
2 munaa
1½dl vettä 
n. 100g hasselpähkinärouhetta
20-30g tummaa suklaata rouheena
(Halutessasi varaa tarjoiluun vaniliajäätelöä, kaakaojauhetta ja tomusokeria.)

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Sulata voi ja laita vesi kiehumaan. Lisää kuiviin aineksiin munat ja sekoia hieman.
3. Lisää kuiviin aineksiin sula voi ja kiehuva vesi. Vaahdota nopeasti.
4. Kaada pellille tai vuokaan. 
5. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia.
6. Leikkaa hiemna jäähtynyt brownie halutun kokoisiksi kuutioiksi. Jos brownien pinnalle on tullut ohut rapea kuori, nouki se varovasti pois. 
7. Tarjoa hieman lämpimänä jäätelön kera. Koristele annosta hieman kaakaojauheella ja tomusokerilla.

5.11.2013

Lämpöä tulevaan talveen, osa 2

Neule 14,95€ | Neule 14,95€ | Neuletakki 29,95€
Legginssit 9,95€ | Mekko 19,95€ | Maihinnousutakki 39,95€
Pitäähän sitä äidillekkin saada lämmikettä talveen. Jostakin kumman syystä H&M:n tämän hetken valikoima sisältää joitain ihan älyttömiä helmiä, esim. kaikki yllä olevat. Tulee mieleen Uhana Design. Hinta on tosin vähän opiskelijaystävällisempi... 

4.11.2013

Miten sydämet toimii?

  Tai keuhkot? Entä munuaiset? Näihin kysymyksiin pitäisi keksiä vastaukset perjantaiseen anatomian tenttiin. Motivaatio tuntuu vain tenttimatskut nähtyään paenneen maasta. Ärsyttää, sillä mähän osaan nää asiat osittain lähihoitajakoulutuksen takia. Mielenterveys- ja päihdetyön koulutusohjelmasta ei vaan satu olemaan tässä kokeessa hyötyä... Mutta onneksi on pullaa ja puikot, ja puikoilla ensimmäiset joulusukat. 

3.11.2013

Sanojen syönti lapaset

 Antaessani villasukkia luokkakaverilleni eräs toinen luokkakaverini kysyi, mikäli pystyisin tekemään hänelle lapaset. Kieltäydyin ensin, olinhan tehnyt elämässäni vain yhden lapaset ja nekin olivat vähän sinne päin. Sitten huomasin Kotipalapelissä mielettömän söpöjä lapasia ja jouduin syömään sanani. Tässä ne nyt sitten ovat, sanojen syönti lapaset. Aika söpöt vaikka itse sanonkin.